COŚ DLA PODNIEBIENIA-KUCHNIA REGIONALNA / GAUMENFREUDEN – REGIONALKÜCHE – Annabell, Sandra, Fabienne, Anna

    Kuchnia regionalna Gołdapi czerpie zarówno z kuchni warmińsko-mazurskiej jak i podlaskiej. Stąd obok potraw typowo warmińsko-mazurskich takich jak farszynki czy schab po mazursku , na gołdapskich stołach można zauważyć podlaskie kartacze i sękacze .

    Die regionale Küche von Goldap wird von der Ermländisch-Masurischen Küche sowie von der Küche der Region Podlasien geprägt. Typische Gerichte aus der Region Ermland-Masuren, wie zum Beispiel Farszynki, können Sie in vielen Restaurants und Haushalten wiederfinden.

 

    Die Norddeutsche Küche ist sehr vielseitig. Bekannt ist die Küche vor allem für seinen Fisch aber auch Grünkohl ist ein beliebtes Essen der Norddeutschen. Im Winter werden vor allem Eintöpfe, wie zum Beispiel Grünkohl und Steckrüben, gegessen. Im Sommer sind Spargel und Erdbeeren sehr beliebt.

    Kuchnia północnych regionów Niemiec jest bardzo różnorodna. Kraj znany jest z wielu dań rybnych, popularny jest również Gruenkohl. Zimą jadamy dania jednogarnkowe, takie jak Gruenkohl czy Steckrueben. Latem popularne są szparagi i truskawki.

 

    Kartacze to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce.
Ma charakterystyczny owalny kształt. Robi się je z masy ziemniaczanej – połączenia tartych ziemniaków surowych i gotowanych  nadziewanej przyprawionym mięsem mielonym.

Link do przepisu na kartacze / Ein Rezept von den kartacze

    In Nord- und Ostpolen ist Kartacze ein typisches regionales Gericht. Das Gericht hat eine markante ovale Form. Sie bestehen aus rohen sowie gekochten Kartoffeln mit einer Fleischfüllung.

    Spargel ist eine Gemüsesorte, die vor allem im April und Mai auf den Tellern zu finden ist. Die Deutschen essen den Spargel meistens mit Kartoffeln, Sauce Hollandaise, Schnitzel und Schinken. Auch der grüne Spargel ist sehr beliebt, da er im Gegenteil zum weißen Spargel nicht geschält werden muss.

    Szparagi pojawiają się na talerzach głównie w kwietniu i maju Niemcy zazwyczaj jadają szparagi z ziemniakami, sosem holenderskim, sznyclem i szynką. Najpopularniejsze są zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać.

 

Apfelkuchen – Rezept

   Vor den Toren Stades liegt das Alte Land. Dies ist eines der größten Apfelanbaugebiete der Welt. Da Deutsche gerne süße Sachen essen, lieben wir Apfelkuchen über alles. Hier einmal ein einfaches Rezept für unseren beliebten Apfelkuchen:

            150 g Butter oder Mageriene

            5 Eier

            150 g Zucker

            125 g Haselnüsse, gerieben

            50 g Mehl

            2 TL Backpulver

            1 TL Zimt

            800 g Äpfel (z.B. Elster), grob gerieben

            ½ Tasse Zucker

            1 Zitrone

            2 EL Puddingpulver (Vanillegeschmack)

            2 Becher süße Sahne

            Kakaopulver zum bestäuben

   Aus Butter, 125 g Zucker, 3 Eiern, Nüssen, Mehl, Backpulver und Zimt wird ein glatter Teig angefertigt. Dieser wird bei 160° C Umluft ca. 30 Minuten gebacken. Die geriebenen Äpfel werden mit Zucker, Eiern, Zitrone und dem Puddingpulver, unter ständigem Rühren, aufgekocht. Abgekühlt wird die Masse auf dem Boden verteilt und kalt gestellt. Die Sahne wird aufgeschlagen und auf den Kuchen gestrichen. Nach Belieben mit Kakaopulver bestäuben und fertig.

Guten Appetit!

 

Szarlotka

   U bram Stade leży Stara Kraina. Jest to jeden z największych obszarów uprawy jabłek na świecie. Ponieważ Niemcy lubią słodkości, uwielbiają szarlotkę ponad wszystko.

Oto prosty przepis na naszą popularną szarlotkę:

Potrzebne składniki:

           150g masła lub margaryny

           125g cukru

           5 jaj

           125g mielonych orzechów włoskich

           50g mąki

           2 łyżeczki proszku do pieczenia

           1 łyżeczka cynamonu

           800 g startych jabłek

            1/2 szklanki cukry

            1 cytryna

            2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

            2 szklanki śmietanki 30%

            udekorować kakao

    Z masła, cukru, 3 jaj, orzechów,mąki, proszku do pieczenia i cynamonu wyrobić gładką masę. Powstałe ciasto podziel na dwie części i odłóż do lodówki. . Jabłka podduś w garnku z cukrem, jajami, sokiem z cytryny i budyniem, ciągle mieszając. Obie części ciasta rozwałkuj, jedną połóż na spodzie blachy, wyłóż na nią jabłka. Całość przykryj resztą ciasta. Piecz przez ok. 30 min w temperaturze 160°.

Gotowe ciasto podawaj z ubitą śmietanką, udekorowane kakao wedle uznania.

Smacznego!